Субота, 27.04.2024, 02:12
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Категорії розділу
Мої статті [6]
Спорт [2]
Інформація про спортивні заходи, які відбулися чи проведення яких заплановано найблищим часом
Економіка [6]
Економічна інформація
Соціальна сфера [3]
Соціальна сфера
Транспорт [1]
Перевезення пасажирів в місті Нововолинську
Міжнародне співробітництво [0]
Міжнародна співпраця міської ради
Культура [1]
Інформація про діяльність працівників культури міста
Історія [9]
Матеріали присвячені історії міста та його мешканців
Місцеве самоврядування [1]
Місцеве самоврядування
Дозвільний центр інформує [1]
Дозвільний центр інформує
Історичні та пам’ятні дати [1]
Історичні та пам’ятні дати
Депутатська робота [1]
Інформація про діяльність депутатів міської ради
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
SEO sprint - максимальная раскрутка сайтов!

Новини з Нововолинської міської ради

Каталог статей

Головна » Статті » Економіка

З 12 травня нинішнього року Нововолинську об’єднану Державну податкову інспекцію очолює Валерій Тимофійович Солоха.
        З 12 травня нинішнього року Нововолинську об’єднану Державну податкову інспекцію очолює Валерій Тимофійович Солоха. Сорокадворічний полковник податкової міліції родом із села Мукошин Любешівського району. У шахтарське місто прийшов з посади начальника Луцької ОДПІ. Пройшов службові сходинки від старшого оперуповноваженого до начальника головного відділу податкової міліції і керівника податкової інспекції. Стаж роботи в податкових органах - п’ятнадцять років. Валерій Солоха разом з дружиною виховують сина і доньку.
         Напередодні Дня працівника Державної податкової служби начальник Нововолинської ОДПІ розповів про завдання, які стоять перед очолюваним ним державним органом, ділиться своїми міркуваннями про те, якою повинна бути податкова система в Україні, аби до неї ставилися з довірою платники податків, які проблеми найбільше хвилюють суб’єктів господарювання.
- Валерію Тимофійовичу, розпочнімо з найважливішого, що найбільше в усіх зараз на слуху, – прийняття Податкового кодексу. Які позитивні зміни очікуєте після його появи у світ?
- Прийняття цього документа є вкрай необхідним. Податковий кодекс регулює діяльність податкової служби в цілому, узагальнює всі моменти, які мають місце в процесі оподаткування, що дозволяє виключити можливість двоякого тлумачення податкового законодавства, тим самим усуваючи будь-які суперечності між платниками податків і податковою службою. Якщо вести мову про проект, який у стінах Верховної Ради пройшов перше читання, то сподіваємося, що у ньому знайшлося місце для пропозицій, які надходили, так би мовити, з низів. Є сподівання, що обов’язково буде проведене його обговорення. І коли прийматиметься в цілому, без сумніву, законодавець внесе усі запропоновані зміни.
Варто сказати, що подавалося два проекти Податкового кодексу – народного депутата Миколи Катеринчука і Кабінету Міністрів. В обох варіантах передбачено зменшення загальнодержавних податків, переадресацію коштів з державного до місцевих бюджетів. Стосовно останнього, то це великий плюс для органів місцевого самоврядування. У кодексі планується також поетапне зниження податку на прибуток і податку від доходів фізичних осіб. Очікуються зміни, які сприятимуть впорядкуванню нормативної бази, стабільності законодавства, діловій активності суб’єктів господарювання та протидіятимуть тіньовій економіці.
      У новому Податковому кодексі виписано розширення бази оподаткування і найголовніше - він дає можливість встановити прозорі та зрозумілі механізми у взаємодії фіскальних органів та платників податків. Тому його з нетерпінням чекають обидві сторони, які прагнуть, щоб відносини між ними були врегульовані , а функції розділені й чітко визначені.
- Як конкретно він полегшить податківцям роботу?
- Сподіваємося, що в силу перелічених вище пунктів отримуватимемо менше суперечок у вигляді оскаржень та касацій у судових інстанціях. Платники податків таким чином не витрачатимуть часу на підготовку документів, судову тяганину, а податкова буде мати цілком зрозумілу практику застосування податкового законодавства.
- Відомо, що державна казна чекає додаткових джерел наповнення. У цьому зв’язку доречним буде конкретизувати термін розширення оподаткування. Де шукати резерви?
- Має спрацьовувати принцип: багатий повинен допомагати бідному. У якому вигляді ця норма, запропонована суб’єктом законодавчої ініціативи, буде закладена в законі, - побачимо. Однак, на мою думку, у дію мають вступити нетрадиційні методи оподаткування. Серед них – податок на нерухомість, на коштовності та інші види того, що повинен платити заможний громадянин. Частка з таких відрахунків, безумовно, мала б відходити на потреби малозабезпечених людей.
- Валерію Тимофійовичу, якщо від загальних положень повернутися до міста Нововолинська, то хотілось би почути, яка тут ситуація зі збором податків. Адже не секрет, що останнім часом у цьому плані були проблеми, не добиралися податки. Керівники міста закликали всіх до економії.
- Моє перше враження про Нововолинськ – надзвичайно позитивне. Переконався, що в славному шахтарському місті живуть добрі, щирі і працьовиті люди. Вони вболівають за своє робоче місце, хочуть мати достойну зарплату. Щодо недобору податків, то, очевидно, на цьому позначилися результати економічної кризи. Щодо суб’єктивних причин, то потрібно просто-на-просто переглянути усі резерви, розставити, так би мовити, всі шухлядки по своїх місцях. Я впевнений: платники настільки погано сплачують податки, наскільки погане адміністрування з боку податкової служби.
    Якщо вести мову про ті суб’єкти господарської діяльності, які не хочуть платити податків, то їх на території діяльності нашої податкової інспекції, яка включає ще й Іваничівський район, майже немає. Хочу назвати лише два підприємства - ТзОВ «Алк Компані» «Металстройкомплект», які були переадресовані до нас із Запоріжжя. Ці товариства, як виявилося, створювалися не для того, аби дати людям робочі місця, виробляти якісь матеріальні блага й, відповідно, отримувати прибутки. Податкова подала заяви в суд щодо проведення відповідних процедур з переадресації цих підприємств , зі скасування їхньої реєстрації і прийняття відповідних рішень згідно з чинним законодавством. Хочу звернутися до усіх підприємців, які мають на меті йти подібним шляхом, щоб вони не ризикували. Податкова служба пильно стежитиме, для чого вони реєструються у нас. А взагалі, тіньових підприємств на території міста немає. Є ризики щодо сплати податків, повноти їх нарахування. Але це я б швидше відніс до недопрацювання податкової служби, яка існує для того, щоб показувати платникам ці факти.
     Мене як керівника ОПДІ тішить те, що завдяки вчасно вжитим заходам у Нововолинську в червні дохідна частина місцевого бюджету буде виконана. Планується навіть плюс у межах 160 тисяч гривень. В цілому, правда, мінусуємо, бо були відставання у перші місяці. Тому проводимо адміністрування і в частині резерву нових джерел надходжень, і по видах податків. Розробили механізм, який дозволить вплинули на кількість їх надходжень. До загального фонду Державного бюджету в червні має надійти з міста сума, передбачена Міністерством фінансів як планове завдання.
- Найбільшим платником податків у Нововолинську є державне підприємство «Волиньвугілля». Однак в останні місяці, знаю, за ними числилася значна сума заборгованих податків… На такі податкові канікули вони отримали дозвіл з Києва. Яка ситуація зараз з гірниками?
- Насамперед, хочу повідомити, що відстрочки щодо сплати податків державне підприємство «Волиньвугілля» не має. Радує те, що намітилася досить позитивна тенденція зі сплати податків в останні місяці. Керівники волинських гірників – генеральний директор ДП «Волиньвугілля» Іван Костик та його перший заступник Ігор Дрючан, після приходу яких на підприємство збільшився видобуток вугілля, запевнили, що так буде і надалі. Гірники Нововолинська добуватимуть енергетичне вугілля, його реалізовуватимуть і проводитимуть розрахунки з усіх видів податків.
- Ще одне проблемне питання – відшкодування ПДВ платникам податків?
- На сьогодні, я б не сказав, що воно стоїть дуже гостро. Згідно зі статтею 25 Закону України «Про державний бюджет України на 2010 рік» передбачено відшкодування ПДВ платникам, у яких суми податку, задекларовані до повернення до 1 травня нинішнього року, підтверджені перевірками і не відшкодовані на дату набрання чинності Закону, шляхом оформлення облігаціями внутрішньої державної позики з терміном обігу 5 років. Для цього платники повинні були підготувати відповідні документи, перелік яких надавали органи ДПС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.
- Ви є прихильником жорстких методів роботи?
- Я не поділяю фіскально-каральних підходів у роботі. Вони потрібні дуже рідко і для окремих платників податків. Переважно знаходимо взаєморозуміння з платниками. Затверджений плановий графік перевірок, який дозволяє зайвий раз дисциплінувати суб’єкта господарювання, довести йому необхідність вчасно і в повному обсязі сплачувати те, що належить за процедурою. Кількість перевірок малого і середнього бізнесу буду обмежувати, наскільки вдасться законодавчо це зробити. Хочу сказати ще одне. Незважаючи на графіки прийому громадян мною, двері для платників податків відчинені завжди. Ми готові кожного вислухати, підказати, порадити.
    По відношенню до підлеглих маю певні, вироблені з роками, принципи. Найголовніший з них такий: я ставлю завдання – колектив виконує. Якщо цього нема – тоді аналізую і роблю певні висновки. Вважаю, що наш колектив зараз складається із 59-ти досвідчених працівників, з якими приємно працювати. Більше двадцяти років віддали податковій службі Г.М. Вдовиченко, Л.М.Боярчук, Т.В.Дацик, Г.М.Дзеньків, Л.Я.Луцюк, В.І. Матвеєва, С.В.Яворська, З.В.Яремчук та інші. Я бажаю усім колегам людського щастя та успіхів у роботі.
Алла Лісова.
Категорія: Економіка | Додав: Микола1 (13.07.2010)
Переглядів: 2146 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]