П`ятниця, 19.04.2024, 10:05
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
SEO sprint - максимальная раскрутка сайтов!

Новини з Нововолинської міської ради

Головна » 2010 » Серпень » 27 » На Кордоні 835 Буг поєднав українців та поляків
09:20
На Кордоні 835 Буг поєднав українців та поляків
       21 серпня біля 835 прикордонного знаку у с.Кречів (Волинська область) – Крилів (Люблінське воєводство) під гаслом „від регіонального добросусідства до міждержавного партнерства” відбулися сьомі Європейські Дні Добросусідства. Цього року вони вже вдруге проводилися на західному кордоні України, що пролягає через ріку Буг. Спеціально для цієї події було споруджено міст, що служив тимчасовим місцем перетину кордону для учасників та гостей свята. Європейські Дні Добросусідства – це єдина подія такого масштабного рівня на східному кордоні Європейського Союзу, які заохочують та сприяють розвитку транскордонної співпраці різних структур культурного, соціального та економічного життя, розширення співпраці органів державної адміністрації різного ступеня, громадських та культурних організацій по обидві сторони кордону, поглибленню взаємодовіри, яка є передумовою ефективної співпраці понад кордонами, популяризації ідеї привітного кордону, підтримці та відбудові культурних зв’язків, спільної духовної спадщини, доланню існуючих стереотипів та здійсненню промоції прикордонних регіонів.
      В рамках цьогорічних Днів Добросусідства, що проводились біля 835 прикордонного знаку відбулися Форум транскордонної співпраці, Екуменічна молитва за участю ієрархів та духовенства з Польщі та України, транскордонний ярмарок, інтеграційні та спортивні заходи для дітей та молоді, ярмарок ремесел, „Єврореспубліка” (євроквест «Лабіринтами Європи», євровікторини), театральний фестиваль «Без кордонів», виступи польських та українських фолькових колективів, лицарські турніри та ряд інших подій.
    Форум Транскордонної співпраці об’єднав на Кордоні 835 українських, польських та німецьких політиків, представників громадських організацій, міжнародних інституцій, органів місцевого самоврядування та державної влади для того щоби проаналізувати стан та перспективи розвитку транскордонної співпраці, а також реалії візової політики країн ЄС і малого прикордонного руху. В рамках форуму відбулися пленарні засідання «Чинники, котрі сприяють та перешкоджають інтенсифікації транскордонної співпраці, способи активізації транскордонної співпраці», «Необхідні вимоги під час творення нових пунктів перетину кордону». Особлива увага була звернена на питання реалізації ініціативи Східного Партнерства в Україні, а також на важливість створення нових пунктів перетину кордону та спрощення візового режиму для українців. Під час транскордонного ярмарку громадські організації мали змогу презентувати свою діяльність та успішні проекти у сфері транскордонної співпраці та європейської інтеграції. Форум проводився за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Фонду Конрада Аденауера в Польщі та Європейської програми Міжнародного Фонду «Відродження». У Форумі Транскордонної Співпраці взяли участь Золтан Салаі (керівник відділу політики, преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні), Андрій Сибіга (Тимчасово повірений у справах України в Польщі), Пшемислав Гембяк (департамент стратегії і планування МЗС Польщі), Мирослав Сич (заступник директора департаменту співпраці і розвитку МЗС Польщі),Томаш Янік (Генеральний консул РП у Луцьку), Єлена Ван Гоффман (почесний Консул України в Саксонії), Ірина Омельчук (регіональний партнер громадської ініціативи "Європа без бар’єрів"), Кшиштоф Становський (Фонд "Освіта для Демократії”), а також запрошені експерти з Німеччини, делегації з Люблінського воєводства, Волинської області, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Під час Днів Добросусідства на Кордоні 835 розпочато збір підписів на підтримку творення пункту перетину кордону в Кречові-Крилові біля Нововолинська.
     Після обіду відбулася Екуменічна Молитва за участю ієрархів та духовенства (греко-католиків, римо-католиків та православних) в наміренні поєднання, очищення пам’яті від болісного минулого, задля розвитку взаємного розуміння, добросусідства, єдності, згоди та добробуту.
     Родзинкою свята став лендарт - за задумом митців по обидві сторони ріки Буг споруджено інсталяції птахів, котрі символізують птахів «свободи» та «миру». Мирослав Вайда (Львів, Україна) здійснив інсталяцію на території Польщі, а Ярослав Козяра (Люблін, Польща) – на українській стороні. Традиційно під час Днів Добросусісдтва відбулася урочиста церемонія вручення статуетки Капітули польсько-українського поєднання, що являє собою дві квітки маку та волошки. У 2010 році лауреатами Капітули поєднання стали журналісти Марчін Войцєховський та Юрій Макаров, котрі у своїй діяльності піднімають тему польсько-українських відносин, будуючи таким чином свідомість та новий світогляд молодого покоління. Капітула поєднання також призначила нагороди Фондові св. Володимира Хрестителя Київської Русі та Польському Інститутові у Києві за формування культурних зв’язків, реалізацію цікавих програм взаємної співпраці та діяльність спрямовану на взаємне знайомство і поєднання обох народів. Кульмінацією стали запуски повітряних куль та концерт «Кордон 835». На сцені, що знаходилася на острові в Крилові виступили Mad Heads XL та пSidney Polak, а на сцені в Кречові - "Тартак”.
     «Дні Добросусідства створюють умови та сприяють активізації мешканців прикордонних сіл, міст та районів у побудові взаємної довіри та близьких міжособистісних контактів, аби, таким чином, прикордонні регіони почали відігравати у ще більшій мірі роль мостів, які сприяють розвитку добросусідських зв’язків в дусі європейської інтеграції, дотримуючись при цьому своєї багатої культурної різноманітності. На прикінці вересня буде оголошено конкурс на місце проведення Днів Добросусідства 2011. До участі у конкурсі запрошуємо місцеві громади, громадські організації з прикордонних територій, котрі мають бажання та готовність до реалізації спільної ініціативи на кордоні.» - Олена Яремко, оргкомітет. За останній місяць веб-сторінку www.kordony.net відвідало близько 5000 користувачів Інтернет з 30 країн світу.
      Організаторами Європейських Днів Добросусідства є МГО „Академія Української Молоді” (Львів) спільно з Фундацією духовної культури пограниччя (Люблін), при співпраці з ВОМГО „Асоціація Молодих Реформаторів (АмоРе)”. Заходи відбуваються за сприяння Міністерств закордонних справ України та Польщі, Державної прикордонної та митної служби, Волинської облдержадміністраціЇ, Люблінської маршалковської адміністрації, Люблінського воєводства, Посольства України в Республіці Польща, Посольства РП в Україні, Польського інституту в Києві, Консульства РП в Луцьку, Консульства України в Любліні, Нововолинської міської ради, Іваничівської райдержадміністрації, Грубешівського повіту, гміни Мірче та низки партнерських організацій та установ - Капітули Нагороди Польсько-українського поєднання, МГО "Перспектива" (Нововолинськ),театр-студії "Гармидер” (Луцьк), МГО Молодіжний фонд "Наше Майбутнє” (Ковель, )греко-католицької парафії в Нововолинську. Дні Добросусідства відбуваються за фінансової підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».
Переглядів: 685 | Додав: Микола1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]