П`ятниця, 29.03.2024, 13:52
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Категорії розділу
Мої статті [6]
Спорт [2]
Інформація про спортивні заходи, які відбулися чи проведення яких заплановано найблищим часом
Економіка [6]
Економічна інформація
Соціальна сфера [3]
Соціальна сфера
Транспорт [1]
Перевезення пасажирів в місті Нововолинську
Міжнародне співробітництво [0]
Міжнародна співпраця міської ради
Культура [1]
Інформація про діяльність працівників культури міста
Історія [9]
Матеріали присвячені історії міста та його мешканців
Місцеве самоврядування [1]
Місцеве самоврядування
Дозвільний центр інформує [1]
Дозвільний центр інформує
Історичні та пам’ятні дати [1]
Історичні та пам’ятні дати
Депутатська робота [1]
Інформація про діяльність депутатів міської ради
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
SEO sprint - максимальная раскрутка сайтов!

Новини з Нововолинської міської ради

Каталог статей

Головна » Статті » Культура

Наша творчість і пошук тобі - рідне місто шахтарське моє.
         Вже поспіль багато років на високому художньому та організаційному рівні проводяться міські заходи і свята, на яких виступають талановиті Нововолинські творчі колективи та солісти. На протязі останніх двох років за підтримки міської влади успішно проводяться різноманітні заходи. Серед них вагомі такі заходи, як: День міста, День шахтаря, свято Перемоги, концерти в Новорічну ніч, де збираються багатотисячні глядачі.
        Великою популярністю користується у місті народний аматорський камерний оркестр «Елегія» палацу культури (ПК)під керівництвом Миколи Романчука. Високий художній рівень та виконавська майстерність колективу – це їх досягнення у Міжнародних заходах. З метою налагодження культурно – мистецьких зв’язків у 2009 році колектив відвідав країну Нідерландів.
       Одним з кращих духових оркестрів Волинської області є народний аматорський духовий оркестр – керівник Сергій Багнюк. Викованська майстерність учасників оркестру досконала, а аранжування творів настільки незвичайне, що завжди надихає шанувальників.
      Міський відділ культури координує роботу щодо організації та підготовки до проведення загально – міських заходів, зокрема, Дня Конституції України, Дня Незалежності України, Міжнародного жіночого Дня 8 березня, де традиційно вже кілька років колектив народного аматорського жіночого вокального тріо «Лебедине крило» чарує своїм мистецтвом шанувальників міста. Про хороше ставлення до своїх обов’язків хочу відзначити роботу керівника танцювального колективу «Флекс» - керівник Олена Глущук. Різновіковий колектив прикрашає усі загально – мистецькі заходів. Відновив свою роботу колектив народного хору та колектив народного театру.
     У 2009 році активізувалась діяльність ПК на міжнародному рівні. Продовжується культурна співпраця з містами – побратимами: м. Білгорай, м. Ярачево (Республіка Польща), м. Кельме (Литва), Резекне (Латвія),м. Барановичі (Білорусія), метою якої є організація спільних культурно – мистецьких заходів та обмін досвідом щодо вирішення проблемних питань в галузі культури.
     Активне і творче життя вирує у Будинку культури селища Жовтневе(БК). 2009 рік , як і минулі роки був насиченим і плідним на культурно – мистецькі події. Це проведення концертів художньої самодіяльності, як до державних свят, так і до професійних, організація тематичних вечорів, гурткової роботи, заходів для дітей.. У Будинку культури приділяється увага фольклорному жанру. Колектив «Серпанок» з успіхом представив фольклорне дійство на творчому звіті митців м. Нововолинська, присвячений 70-річчю утворення Волинської області «Є у серці України Волинь блакитна, мов перлина», журі з м. Луцька відзначили високою оцінкою. Всі художні колективи закладу постійно беруть участь у культурно – мистецьких заходах місцевого та обласного значення. Зокрема, вже є традиційним проведення вечорів відпочинку для людей різної вікової категорії.
     У своїй діяльності трудовий колектив Будинку культури селища Жовтневе намагається враховувати смаки й уподобання різноманітних соціальних верств населення та різних вікових категорій, активно співпрацює з громадськими організаціями відповідного спрямування. Культурно-просвітницьку та дозвільну функцію здійснює міський клуб (МК). У ньомуі є всі умови для культурно-масової роботи, змістовного відпочинку і реалізації творчих нахилів мешканців 15,5,6 мікрорайонів. Заклад має один актовий зал на 100 місць, 1 приміщення для гурткової роботи. Організацію культурно – дозвілевої діяльності забезпечує завідувач клубу та художній керівник.. Стабільною є робота аматорського колективу «Хай живе надія». З 2008 року працює колектив вокального ансамблю «Веселка» неодноразово приймає участь у загально–міськи заходах.
       Творчі колективи постійно співпрацюють з загальноосвітніми школами № 5,6, дитячими дошкільними та бібліотечними установами. Фундаментом для розвитку і збагачення мистецтва являється дитяча школа мистецтв (ДШМ), в якій навчається 468 дітей. За останні роки учні школи досягли великих результатів на музичному та художньому Олімпі. Пріоритетним напрямком роботи школи є підтримка обдарованих дітей. Багато вихованців є учасниками та переможцями обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів. У 2009 році Ілля Скринніков та Тарас Кузьменко (викладачі Єлизавета Барна та Валентина Драч), здобули ІІ – місце на Всеукраїнському конкурсі «Класичний меридіан» м. Київ, на Всеукраїнському конкурсі спортивного танцю «Діадема – 2009» у м. Львові - І та ІІ місце посіли учні хореографічного відділу - керівник Андрій Грицевич, на Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнку «Моє рідне місто» м. Київ, Зінчук Михайло виборов І-місце. Постійно учні художнього відділу беруть участь у Міжнародних конкурсах на яких стають переможцями. Яскравим результатом роботи колективу школи є творчі звіти учнів та викладачів. Моніторинг якості роботи підготовки випускників показав відповідність рівня навчальних досягнень випускників державним стандартам, серед 60 випускників високий рівень продемонстрували 52% учнів, достатній рівень навчальних досягнень – 47.9%. За підсумками профорієнтаційної роботи 16 випускників минулого року вступили на навчання у мистецькі училища та вищі учбові заклади в т. ч. на образотворчі факультети 10 учнів, на музичні 6. Це хороший показник порівняно з попереднім роком, де було 17% вступників.
     Протягом року проведено кадрову роботу з питань підвищення педагогічної кваліфікації: 10 викладачів школи взяли участь в роботі обласних семінарів – практикумів (м. Луцьк, м. Рівне), проведено чергову атестацію 4 педагогічних працівників. Відповідно до нових навчальних планів, затверджених Наказом міністерства культури і туризму України №570 від 18.07.2006року в школу вперше було зроблено набір учнів до 0 класу; створено новий дитячий творчий колектив - ансамбль-унісон скрипалів молодших класів.
      Вагомою складовою культурно – мистецького комплексу, яка забезпечує інформаційне та довідкове обслуговування населення є Централізована бібліотечна система. Бібліотеки в усьому світі – неприбутковий сектор соціокультурної сфери, який потребує матеріальної підтримки. Завдяки розумінню цієї істини в місті збережено бібліотечну мережу і кадровий потенціал, в яких працює 20 бібліотечних працівника.
     Книжковий фонд бібліотек міста налічує 163,5 тис. примірників. Протягом 2008 року надійшло 4.3 тис. примірників книг на суму 67.7 тис. грн., у 2009 році надійшло 3.0 тис. книг, на суму 37.2 тис. грн. Проведено поточні ремонти у міській дитячій бібліотеці та відремонтована вітрина центральної міської бібліотеки. Зроблено ремонти завдяки ентузіазму самих бібліотекарів, які на практиці довели, що вміють і творити , й працювати руками. Це, власне, й гарантувало культурі міста не лише виживання, а й розвиток, що може слугувати прикладом для інших.
     З метою популяризації книги протягом звітного періоду у бібліотеках міста було проведено ряд масових заходів, зокрема, розважальні дитячі ранки, вікторини, історичні уроки, конкурси юних читачів, літературно – мистецькі години, презентації книг та інші. Протягом року до уваги користувачів було представлено більше 40 книжкових виставок різних форм, було влаштовано також понад 170 тематичних полиць з метою популяризації літератури письменників – ювілярів та про них, про історичні дати та постаті держави. Однак бібліотеки, як заклади культури і просвітництва, через відсутність сучасних технічних засобів, відповідних умов, не спроможні в повній мірі задовольнити потреби користувачів. Протягом року проводилась робота по розвитку і збереженню ресурсів бібліотек ЦБС, по задоволенню потреб користувачів у документах та інформації, проводилась соціокультурна діяльність. Координувалась робота з шкільними бібліотеками, бібліотеками навчальних закладів. При центральній міській бібліотеці працює літературна – мистецька вітальня «Мамина криниця», при сприянні міської влади, міського управління юстиції та кримінальної міліції у справах дітей на базі центральної міської бібліотеки створено школу правових знань «Право і я», діє клуб молодої сім’ї «Біля сімейного вогнища», гурток «Юні бібліотекарі», природничий клуб «Джерело». У третій декаді року на базі Нововолинська проведено обласний семінар бібліотечних працівників. До складу організаційної структури культурно – дозвілевої сфери спрямованої на організацію дозвілля населення міста, належить парк культури і відпочинку . Парк культури та відпочинку для дітей та дорослих завжди пропонує розваги на атракціонах.
      У 2009 році для фінансової підтримки установі було виділено 10.2 тис. грн. з міського бюджету. Обсяг наданих платних послуг працівниками парку складає 172.2 тис. грн. Основу цих доходів складають кошти, отримані від реалізації квитків на атракціони. За звітний період вся робота міського парку культури і відпочинку організовує свою дозвілеву діяльність на засадах повного госпрозрахунку. Було проведено 101 культурно – дозвільних заходів, із них 9 для дітей, 20 фізкультурно – оздоровчих заходів, із них – 8 для дітей. Працює два любительських об’єднань, клубів за інтересами . Було проведено 30 культурно – дозвілевих заходів, 5 радіоконцертів.
     Щороку проводиться цілий комплекс господарських робіт по розвитку, зміцненню матеріально – технічної бази та благоустрою території парку культури. Велика допомога надавалась із боку підприємств, щодо комплексного благоустрою території. При плані 100.0 тис. грн.. на 2009 рік становить 172.2 тис. грн.. парк культури – прибутковий, рентабельність становить – 125 %. В порівнянні з 2008 роком зросла середня заробітна плата на 110%. Заборгованості по платежах до бюджету та заробітної плати немає.
      Хранителем історії нашого міста протягом 11 років є міський народний історичний музей, за рік зібрано понад 30 одиниць оригінальних експонатів. Це етнографія: сивенька, ціп, сорочки, рушники, а у більшості це колекція писанок Наталії Волчанюк. Музейна колекція поповнилась за рахунок збиральницької роботи працівників. Музеєм досліджено архів Арсена Річинського – громадського діяча, захисника українського православ’я. Матеріали вийшли книгою «Інтелігенція Волині: погляд крізь призму часу» автори Анатолій Пісоцький та Надія Войтюк, відбулася презентація книги. У музеї постійно ведеться новітній літопис міста.
       Важливою складовою музейної роботи є виставки. Активна виставкова діяльність музею є свідченням постійної співпраці з багатьма художниками , майстрами декоративно – прикладного мистецтва та іншими творчими людьми. Так у 2009 році у виставковому залі проведено 12 виставок місцевих художників , майстрів творчості. Щорічно музей відвідують близько трьох тисяч осіб. Постійно ведеться пошукова та реставраційна робота.
      Молодіжно – розважальний центр «Україна»
    Заклад має статус комунального підприємства і безпосередньо підпорядковується Нововолинській міській раді, є госпрозрахунковим. Основним видом діяльності є надання кіно послуг населенню: здійснює кіно показ, реалізовує продукцію на умовах прокату кіно, відео. Молодіжно – розважальний центр «Україна» має особливий статус ( спеціалізований молодіжний ) з дотриманням профілізації, тому при проведенні репертуарної політики перевага надається кінофільмам вітчизняного виробництва та кінофільмам для дітей, а також чітко враховується вікова категорія глядачів, проводиться широка і різноманітна організаційно-виховна робота з дітьми. Протягом року використовувались різні форми роботи: кіно клуби, дискоклуби, тематичні покази, місячники, декади.
     Найважливішою формою роботи для молодіжного центру є кіно клуби та кінолекторії: постійно проводяться благодійні акції у вигляді безкоштовного перегляду кінофільмів для дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей та ін.
    Робота молодіжно – розважального центру проводиться у тісній співпраці з Міським управлінням освіти та з навчальними закладами міста . Крім того центр співпрацює зі школами по навчальним програмам: укр. і заруб. літератури.
      Всього за рік кількість відвідувачів – 2218, серед них дорослих – 912 осіб, студентів – 96, дітей – 1210.
    З метою покращення матеріальної бази та фінансового стану приміщення, що не використовується кіно показом за основним напрямком їх діяльності, передано в оренду. Установа намагається привабити глядачів високим рівнем культури обслуговування, увагою до їх особистих інтелектуальних запитів.
 
Начальник міського відділу культури
І.М.Левкова
Категорія: Культура | Додав: Микола1 (16.04.2010)
Переглядів: 2568 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 ЮліАнна  
0
Люблю НДШМ, цього року закінчила... Дуже тяжко розлучатися з нею після 7 років навчання. Колектив школи-одна велика родина і кожен з цієї родини вкладає щось у тебе. Дуже вдячна за всі ці роки викладачам:
Драч В. В.
Циган Л. П.
Душук М. Ю.
Сидорчуку А. В.
Савраюк А. І.
Дацюк І. М.
Директору- Циренніковій І. С.
та всьому колективу!

Люблю всій випуск 2010-2011 н. р. Мою групу:
Еслюк Сашеньку
Різніченко Діаночку
Демчук Іринку
Грицюк Тетянку
Харченко Мартусю
Шумчук Юльку
Зінчука Мішу
Химицю Михайла
Мудрик Ірусю
Шуєву Дашу
П"ятоху Іванку
і нашу найкращу вчительку Аліну Іванівну!!!

Назавжди в серці...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]