П`ятниця, 19.04.2024, 00:30
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Категорії розділу
Мої статті [6]
Спорт [2]
Інформація про спортивні заходи, які відбулися чи проведення яких заплановано найблищим часом
Економіка [6]
Економічна інформація
Соціальна сфера [3]
Соціальна сфера
Транспорт [1]
Перевезення пасажирів в місті Нововолинську
Міжнародне співробітництво [0]
Міжнародна співпраця міської ради
Культура [1]
Інформація про діяльність працівників культури міста
Історія [9]
Матеріали присвячені історії міста та його мешканців
Місцеве самоврядування [1]
Місцеве самоврядування
Дозвільний центр інформує [1]
Дозвільний центр інформує
Історичні та пам’ятні дати [1]
Історичні та пам’ятні дати
Депутатська робота [1]
Інформація про діяльність депутатів міської ради
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
SEO sprint - максимальная раскрутка сайтов!

Новини з Нововолинської міської ради

Каталог статей

Головна » Статті » Економіка

ЕКОНОМІКА ВОЛИНІ У СІЧНІ–БЕРЕЗНІ 2010 РОКУ
Економіка волині у січні–березні 2010 року


Повідомлення Головного управління статистики у Волинській області
Промисловість
       У поточному році дещо стабілізувалась ситуація у виробництві промислової продукції і на відміну від минулорічного намітились позитивні тенденції до зростання обсягів в більшості галузей. В цілому за квартал виробництво промислової продукції зросло більше, ніж на 15%. Зокрема, в переробній галузі, питома вага якої в реалізованій продукції становить близько 70%, темпи зростання в середньому становили майже 18%. У машинобудуванні, якому належить значна частка обсягів виробництва, внаслідок збільшення випуску трансформаторів, електроустаткування запалювання для двигунів, підшипників, зубчастих передач та елементів механічних передач, електророзподільної апаратури, в цілому обсяги зросли майже на 35%. Завдяки відновленню випуску мінеральної вати у виробництві будматеріалів, збільшенню обсягів у лісопильному, стругальному виробництві, плит та шпону на підприємствах з оброблення деревини та виробництві виробів з неї, зростанню наданих послуг з лиття металів у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів, нарощенню випуску паперової маси, паперу, картону та виробів з них у целюлозно–паперовому виробництві, готових текстильних виробів, нетканих матеріалів, одягу у легкій промисловості промислове виробництво у цих галузях в цілому зросло в 2,1–1,2 раза. З початку року проти минулорічного дещо скоротилось виробництво харчових продуктів, напоїв, хімічної та нафтохімічної продукції. На 5% зменшено обсяги в добувній промисловості. За три місяці поточного року підприємства області реалізували промислової продукції на суму 1,6 млрд.грн., що в розрахунку на одного жителя становить 1,5 тис.грн.
Сільське господарство
       Виробництво сільськогосподарської продукції зменшилось на 2,9%. Менше, ніж торік, одержано молока, через скорочення дійного стада, та яєць, поскільки не займається їх виробництвом Рожищенський птахокомбінат. Реалізація худоби та птиці на забій, навпаки, зросла, за рахунок збільшення в аграрних формуваннях реалізації свиней (на 8%) та птиці (майже на 9%). У структурі реалізації худоби та птиці на забій аграрними підприємствами частка птиці становила 78%, свиней – 12%. Кількість птиці у птахівничих підприємствах у порівнянні з 1 квітня 2009р. зменшилась майже в 1,7 раза, внаслідок суттєвого скорочення поголів’я у товаристві "Птахокомплекс "Губин", в той же час чисельність свиней збільшилась майже в усіх районах. Найбільший ріст відбувся у Локачинському (на 2,7 тис. голів), Ковельському та Володимир–Волинському районах (на 2,0 і 1,4 тис. голів відповідно) за рахунок таких підприємств як "Агрофірма Луга–Нова", товариства "Віра–1" та фермерського господарства "Пан Продукт". Цим господарствам та фермерському господарству "Чебені–плюс" Рожищенського району належить близько 45% загального поголів’я свиней, що нараховується у агропідприємствах. Приросту у виробництві молока досягли господарства Володимир–Волинського, Ківерцівського та Луцького районів. Серед найбільших виробників молока товариство "Прогрес" Володимир–Волинського, підприємства "Рать", "Дружба", "Городище" Луцького, де за 3 місяці надоїли понад 900 – 1000 т молока при середньому надої від однієї корови 1200– 2000 кг (тоді як в середньому в області надій становить 668 кг). Саме господарства Луцького району виробили більше третини загального обсягу молока, отриманого сільгосппідприємствами області. Аграрні підприємства продали власно виробленої продукції на суму 242 млн.грн., що на 17% більше, ніж торік. Реалізація тваринницької продукції збільшилась майже на 19%, рослинницької – на 8%. Ріст обсягів реалізації отриманий переважно за рахунок збільшення продажу свиней та птиці. Середні ціни на аграрну продукцію, продану сільгосппідприємствами за різними каналами реалізації, зросли проти січня–березня 2009р. на чверть. Рослинницька продукція подорожчала в 1,6 раза, тваринницька – на 18,4%.

Будівництво

         Підприємствами виконано будівельних робіт на суму 28,2 млн.грн., що в порівнянних цінах становить 54,2% минулорічних обсягів. На скорочення будівництва найбільше вплинула діяльність підприємств, що займаються будівництвом будівель і споруд, частка яких у загальному обсязі становить 71%. Серед них значно скоротили обсяги робіт підприємства, що здійснюють будівництво будівель, а також ліній зв’язку та енергопостачання. З початку року 43% будівельних підприємств не виконували будівельні роботи взагалі, а з числа працюючих дві третини значно зменшили обсяги робіт, серед яких більше половини – на 50% і вище. Будівельники Луцька виконали 70% всіх будівельних робіт, ще майже 17% – Луцького та Іваничівського районів. Збільшили обсяги робіт підприємства шести районів. Значно перевищили обсяги, виконані у січні–березні 2009р., будівельники Маневицького та Іваничівського районів, в той же час підприємства м.Володимира–Волинського виконали лише 14% минулорічних обсягів.
Транспорт і зв'язок


         Спеціалізовані підприємства транспорту перевезли (відправили) 784,9 тис.т вантажів та 31 млн. пасажирів, що відповідно на 2,5% та 13,6% менше минулорічного. В обох випадках перевага надавалась автомобільному транспорту, який виконав понад 75% вантажних та пасажирських перевезень. Слід зазначити, що на ринку автотранспортних послуг суттєву частку займають автоперевізники-фізичні особи, якими здійснено майже 43% вантажних та 82% пасажирських автоперевезень. Міським електричним транспортом перевезено 6 млн. пасажирів (19,4% загальних пасажирських перевезень), більше половини з яких використали право на безкоштовний проїзд. В порівнянні з минулим роком обсяги перевезень зменшились на 5,6%. Залізницею відправлено 197,1 тис.т вантажів і 1,1 млн. пасажирів, що відповідно на 15,7% та 9,3% менше, ніж рік тому. Підприємства зв’язку за січень–лютий надали послуг за основним видом діяльності на 81,8 млн.грн., з них 24,2 млн.грн. – населенню. Порівняно з минулим роком загальна вартість наданих послуг у порівнянних цінах зменшилась на 7,1%. Найбільші доходи отримані від мобільного та міського телефонного зв’язку. Частка їх становить відповідно 58,2% та 12,5% загальної вартості наданих послуг.
РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ та РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО
       Оборот роздрібної торгівлі становив 1,9 млрд.грн. і склав 97% минулорічного обсягу. У структурі обороту торгівлі більше половини припадає на фізичні особи–підприємці, ними реалізовано товарів на суму понад 1 млрд.грн. Їх товарооборот зменшився в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 2,8%, підприємств–юридичних осіб – на 3,5%. В структурі роздрібного товарообороту більше, ніж четверту частину становлять світлі нафтопродукти. Через мережу автозаправних станцій, яка налічує 147 одиниць, населенню реалізовано їх на 262 млн.грн., що на 6,8% більше, ніж рік тому. Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту закладів, що належать фізичним особам–підприємцям) дещо нижчий минулого року і становить 83,6 млн.грн.
 Сфера послуг.
       Спеціалізованими підприємствами сфери послуг реалізовано послуг на 452,1 млн.грн., що з врахуванням зміни цін залишилось майже на рівні попереднього року. Близько 30% з них надали населенню. Понад 40% обсягу реалізували підприємства м.Луцька. Пріоритетними серед видів діяльності, як і раніше, залишаються послуги транспорту та пошти і зв’язку – в загальному обсязі реалізованих послуг вони займають майже дві третини. Серед транспортних підприємств найбільше послуг надано підприємствами залізниці, пошти і зв’язку – підприємствами мобільного зв’язку та ВАТ "Укртелеком”. В середньому в розрахунку на одного жителя області профільні підприємства і організації надали послуг на 436 грн. у т.ч. на 162 грн. – транспорту, на 123 грн. – пошти та зв’язку, на 66 грн. – по здійсненню операцій з нерухомим майном тощо.
 ЦІНИ І ТАРИФИ
      Згідно з даними Держкомстату України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) в країні у березні становив 100,9%, з початку року – 104,7%, на Волині –100,7% і 103,1% відповідно. На споживчому ринку області протягом січня–березня ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли загалом на 5,1%. Найбільше за період з початку року подорожчали цукор (на 30,9%) та овочі (на 23,3%). Підвищились ціни на сири, кисломолочну продукцію, молоко, маргарин та інші рослинні жири (на 16,1–9,4%), масло, яйця, кондитерські вироби з цукру, хліб і хлібопродукти (на 8,2–7,1%). Водночас знизились ціни на тваринні жири, цитрусові, яловичину та свинину на 13,8–3,6%. Зросли ціни на тютюнові вироби (на 6,8%) та алкогольні напої (на 2,2%). На 3,4% підвищились ціни на транспорт, що зумовлено, в першу чергу, ростом цін на паливо та мастила (на 11%). Крім того, подорожчали проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті, автомобілі та запчастини. У сфері охорони здоров'я зросла вартість діагностичних послуг та послуг санаторно-курортних установ.
Ринок праці
       За три місяці до державної служби зайнятості звернулось за допомогою у працевлаштуванні понад 9 тис. волинян, працевлаштовано за цей період 4,2 тис., торік – відповідно 11 і 4,9 тис. осіб. На кінець березня пропозиція робочої сили в 10 разів перевищувала потребу в ній, а в статусі безробітних перебувало 13,4 тис. осіб проти 24 тис. рік тому, з них 8 тис. міських жителів, решта – мешканці сіл. Три чверті зареєстрованих безробітних отримували допомогу по безробіттю з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Її виплачено на суму 6,6 млн. грн., або по 562 грн. кожному, за три місяці – на суму 18,9 млн. грн.
Оплата житлово-комунальних послуг
       За три місяці з початку року за житло та комунальні послуги волиняни сплатили, враховуючи погашення боргів попередніх років, 146,5 млн.грн., або 85% нарахованих сум. Борги населення за цей період збільшились майже на третину і на початок квітня становили 95,3 млн.грн. З цієї суми 38,9 млн.грн. – заборгованість за централізоване опалення та гарячу воду, 32,4 млн. – спожитий газ, 13,8 млн. – утримання житла, 9,2 млн. – централізоване водопостачання та водовідведення. В загальній сумі боргу більше 40% припадає на мешканців м.Луцька, де рівень сплати становив близько 87%. Крім цього в області борг за електроенергію становить 16 млн.грн. У березні субсидії на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг отримали 12,3 тис. сімей, що на 10,9% менше, ніж торік. Загальна сума нарахованих за три місяці субсидій зменшилась на 7,3% і становила понад 6 млн.грн. Середньомісячний розмір отриманої субсидії в розрахунку на одну сім’ю зріс з 163 грн. до 168 грн.
 
Демографічна ситуація
За оцінкою, чисельність наявного населення області на 1 березня становила 1036,6 тис. осіб. Природне скорочення населення за два місяці дорівнювало 135 особам, а міграційний приріст – 80 особам. Обсяг природного скорочення порівняно з минулорічним збільшився на 75%, а міграційного приросту – зменшився майже на 21%. З початку року народилось 2,4 тис. дітей, що на 106 малят (4,2%) менше, ніж торік. На кожну тисячу жителів області припадало в середньому по 14,4 новонароджених. Найвищий рівень народжуваності був у Любешівському районі, а найнижчий – в м.Володимирі–Волинському. За два місяці зареєстровано смерть 2,5 тис. осіб (на 48 осіб, або майже 2% менше, ніж рік тому). Загальний коефіцієнт смертності становив 15,2 померлих на 1000 жителів. Найбільшого значення цей показник набув у Турійському районі, а найменшого – у м.Луцьку. Основними причинами смерті населення залишаються хвороби системи кровообігу, новоутворення, хвороби органів дихання, зовнішні причини смерті та хвороби органів травлення. На ці хвороби припадає 93,9% загальної кількості померлих. У січні–лютому зареєстрували шлюб 718 пар, водночас розірвали сімейні стосунки 364 пари.
 
Головного управління статистики у Волинській області
Категорія: Економіка | Додав: Микола1 (30.04.2010)
Переглядів: 832 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]