Середа, 24.04.2024, 14:41
Вітаю Вас Гость | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
SEO sprint - максимальная раскрутка сайтов!

Новини з Нововолинської міської ради

Головна » 2011 » Листопад » 4 » «Інформаційно-правозахисний Центр» діє в Нововолинську.
17:26
«Інформаційно-правозахисний Центр» діє в Нововолинську.


    За підтримки Асоціації захисту прав молоді Волині в рамках проекту "Я ДІЮ" за підтримки Фонду ім. С.Баторія (Польща) в місті Нововолинську МГО «Перспектива» з вересня по грудень 2011 року реалізовує проект «Інформаційно-правозахисний Центр»(ІПЦ).

 В рамках проекту, команда з числа двох юрисконсультів, бухгалтера та координатора проекту працює з категорією  недостатньо захищених верств населення пенсійного та передпенсійного віку м. Нововолинська та сусідніх сіл, забезпечуючи можливість отримання останніми інформаційно-юридичних послуг, супровідної консультаційної підтримки в процесі поновлення та захисту своїх законних прав, подачі інформаційних запитів, звернень та позовних заяв з питань пенсійного та земельного права.

Юридичні консультації  в рамках проекту (ІПЦ) надаються в робочі дні з 12.00 до 19.00 за адресою: м. Нововолинськ, вул. Нововолинська 51/1

Основна проблематика з котрою працює ІПЦ сьогодні це

1)перевірка правильності здійснення нарахування та перерахунку пенсій міським та районними управліннями Пенсійного фонду України(надалі ПФУ);

2) сприяння вирішенню земельних спорів по договорах оренди землі.

3) надання юридичних консультацій в галузі цивільного права малозабезпеченим верствам населення.

Якщо друге питання по земельних спорах має багато позитивних історії успіху, а саме вирішено 76 справ по питанні земельних спорів, то перше питання, щодо перевірки правильності здійснення нарахування та перерахунку пенсій населення, розкрило ще більшу глубину проблематики над вирішенням котрої зараз сконцентрувалася основна робота по проекту.

Зокрема, за підрахунками наших спеціалістів понад 70% працюючим пенсіонерам на сьогодні ПФУ здійснює неправильне нарахування і виплати пенсій громадянам. Таким чином в середньому 7 з 10 працюючих пенсіонерів недоотримують в середньому близько 600грн. доходу щомісяця, а за період 2008-2011рр. ПФУ недоплатив суми від 2 до 20 тис. грн.. кожному працюючому пенсіонеру.

Проблема виникла через те що управліннями ПФУ ухиляється від виконання норма Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. З проблемою  виплат пенсій до Центру звернулось вже близько 100 осіб. Уже проведено понад 200 консультацій. Людям  було надано безкоштовну допомогу в написанні заяв до пенсійного фонду.  На цьому етапі відчутною стала проблема оперативності надання відповідей управліннями ПФУ, а також уникненням від прийому заяв від громадян, що змусило вирішувати проблему через надсилання рекомендованих листів до територіальних управлінь ПФУ. Проте, на частину заяв управління ПФУ не надають  всієї необхідної інформації або й взагалі відповідей, що є явним порушенням норм ст..40 Конституції України,  «Про звернення громадян» та Указу Президента «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної  влади та органів місцевого самоврядування».

У відповідь на системність  неправомірних дій з боку управління ПФУ понад 30 громадянам безкоштовно  були зроблені розрахунки і була надана допомога в формуванні позовних заяв на предмет визнання незаконних дій з боку регіональних управлінь ПФУ та їх зобов’язання здійснити перерахунок відповідно до законодавства і сплатити раніше недоплачені суми. Основним аргументом апелювання з боку відповідача було те, що Пенсійний фонд не зобов’язаний  вчиняти ці дії у зв’язку з закінченням термінів позовної давності, котрі по адміністративному праві становлять 6 місяців, проте існує й ніша норма, котру ПФУ не хоче брати до уваги,  те що згідно ст. 268 Цивільного Кодексу встановлено, що термін позовної давності на вимогу страхувальника (застрахованої особи) до страховика про здійснення страхової виплати (страхового відшкодування) не поширюється. Важливим тут є факт того, що термін позовної давності обраховується з моменту того, як людина дізналась про порушення її прав, а оскільки пенсіонерам інформація про показники, що застосовувались для нарахування  їх пенсій не вказували, то термін вираховувати з моменту здійснення перерахунку теж не має логіки, а суди нажаль продовжують акцентувати на цьому увагу.

Судова практика на початкових порах показала позитивний досвід, підтверджений позитивними рішеннями суддів на користь пенсіонерів. Проте зараз суди почали по-різному приймати рішення по аналогічних справах. Зокрема цікавим є факт, того що судами приймаються векторно протилежні рішення по абсолютно аналогічних справах. Останнім часом Нововолинським міським та Іваничівським районним судами були прийняті ухвали, стосовно відмови у відкритті проваджень, в той час коли такі ж аналогічні справи в людей з іншими прізвищами доходять до успішного завершення. Тож виходить ситуація, що в нас відсутній принцип «Закон один для всіх!». Але натомість виникає припущення про існування іншого судового принципу: «Рішення суду залежить від настрою судді чи погоди на вулиці». В процесі реалізації проекту, ми ставимо за ціль утвердити суспільний принцим «Закон один для всіх!»

Зараз питання можливих шляхів вирішення зазначеної проблеми в рамках проекту «Інформаційно-правозахисний Центр», бачимо через призму співпраці з іншими громадськими організаціями, ЗМІ, проведенням адвокаційних компаній по питанні забезпечення принципу законності у системі пенсійного забезпечення. Для цього плануємо пануємо проводити навчальні заходи, зокрема для молоді, через систему неформальної освіти. Таким чином розширювати кадровий та організаційний потенціал системи правової допомоги в регіоні.

З метою пролонгації реалізації мети проекту, та покращення правового середовища регіону в цілому, команда молодих активістів налаштована реєструвати обласну громадську організацію «Інформаційно-правозахисний Центр». Так 12 жовтня уже була проведена установча конференція, на котрій було прийнято рішення про створення  такої організації. А до кінця завершення проекту, заплановано повністю закінчити процес легалізації організації і напрацювати стратегію продовження надання доступної юридичної допомоги для населення регіону.

Переглядів: 662 | Додав: Микола1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]